Práce dyslektických kroužků

Tisk PDF
Má Vaše dítě problémy s učením? Pak je možné, že patří mezi 3 -4% jedinců z běžné populace, kteří jsou v průběhu procesu učení znevýhodněni specifickými vývojovými poruchami učení. Tyto poruchy dělají dětem potíže při osvojování si učiva běžnými metodami. K nejčastějším poruchám učení patří dyslexie (porucha čtení), dysgrafie (neobratnost v písemném projevu), dysortografie (problém s pravopisem) a dyskalkulie (projevuje se v matematice).
A právě žákům s těmito poruchami učení jsou určeny dyslektické kroužky, které na naší škole fungují již několik let. Dětem se v nich individuálně věnují učitelky, které jsou v této oblasti proškolené, v letošním roce to jsou na I.stupni Mgr. Janegová Radka a Mgr. Vykoukalová Lea, na II. stupni Mgr. Masařová Jitka a Mgr. Rotreklová Petra.
Činnost v kroužku je zaměřena na rozvoj sluchového a zrakového vnímání, pozornosti, audiomotorické koordinace, pravolevé orientace, čtenářských a řečových dovedností. K tomu slouží nejrůznější hry, doplňovačky, čtecí tabulky, cvičení na rozlišení zrakově podobných tvarů či písmen. Pomocí „bzučáku“nacvičujeme délku hlásek, měkké a tvrdé slabiky trénujeme pomocí měkké molitanové  a tvrdé dřevěné kostky. Mezi oblíbené činnosti patří cvičení pravopisných jevů zábavnou formou na počítači.
Hlavní snahou a cílem každé vedoucí dyslektického kroužku je zmírnění, případně odstranění potíží, které vyvolávají problémy v učení. Proces nápravy  obtíží, vyvolávajících poruchy učení je dlouhodobý proces, a vyžaduje velkou dávku trpělivosti  ze strany vyučujících a pomoci ze strany rodičů.
                                                                                                               Mgr. Radka Janegová
                                                                                                               Mgr. Lea Vykoukalová