Řád školy 2012

Tisk PDF

Základní škola Bučovice, Školní 710

Řád školy

I. Příchod do školy

  1. Školní budova se pro žáky otevírá v 7:15 hodin.
  2. Ze šaten do tříd odcházejí žáci po zvonění v 7:30 hodin.
  3. Přichází-li žák do školy po zahájení vyučování a škola je zamčená, zazvoní na zvonek.

II. Vyučovací hodiny

  1. Žáci odcházejí před zazvoněním na vyučovací hodinu do svých tříd na pokyn dohlížejícího učitele.
  2. Po zvonění na vyučovací hodinu žáci očekávají příchod učitele v lavici. Nedostaví-li se učitel, hlásí žáci tuto okolnost neprodleně v ředitelně.
  3. Při příchodu i odchodu učitele žáci zdraví povstáním, usedají na pokyn učitele.
  4. Během vyučování může žák opustit školní budovu pouze ze závažného důvodu a se souhlasem třídního učitele nebo ředitele školy.
  5. Žák má obalenou žákovskou knížku v čistém obalu.
  6. Pokud žák musí odložit hodinky, peněženku, mobil nebo jiné cenné věci, odkládá tyto předměty do své šatní skříňky. Učitel nepřebírá za tyto věci odpovědnost.

III. Přestávky

  1. Okna mohou být otevřena pouze za přítomnosti učitele. Ventilaček se toto opatření netýká.
  2. Pokud žáci mají po přestávce tělesnou výchovu, hudební výchovu nebo praktické činnosti, čekají na určeném místě na příchod vyučujícího.
  3. Po skončení vyučování odvádí vyučující žáky do šaten a do jídelny.
  4. Po skončení vyučování se žáci nezdržují v prostorách školy. Pokud po vyučování zůstávají žáci ve škole na pokyn učitele, je učitel za tyto žáky zodpovědný do jejich odchodu ze školy.
  5. Při čekání na odpolední vyučování mohou žáci využívat kromě vestibulu i vyčleněné třídy. Žáci, kteří mají písemný souhlas rodičů, mohou v této době opustit budovu školy.

IV. Povinnosti služby

  1. Službu určuje třídní učitel.
  2. Hadr a houba zůstávají ve třídě, vyučující si nosí křídy. Služba dbá na to, aby vyučujícímu přinesla pomůcky na vyučovací hodinu.
  3. Po poslední vyučovací hodině zkontroluje pořádek ve třídě, seřazení lavic a židliček.
  4. Hlášení o počtu chybějících žáků ve třídě služba podává první vyučovací hodinu a při každé změně.
  5. Třídní učitel určí na celý rok službu, která se bude starat o třídní knihu.

V. Společenská a zdravotní pravidla

  1. Při vstupu učitele nebo jiné dospělé osoby do učebny během vyučovací hodiny se žáci postaví. Sedají na pokyn učitele.
  2. Žáci se chovají slušně a ohleduplně ke všem dospělým i ke spolužákům. Dodržují společenská pravidla chování, v budově školy nenosí na hlavě čepici, kapuci nebo jinou pokrývku hlavy. Žáci ve škole zásadně neprojevují intimní náklonnost mezi sebou.
  3. Žák chrání své zdraví a zdraví ostatních spolužáků. Platí striktní zákaz šikany a ubližování jinému žákovi fyzickou nebo duševní formou. Jakékoli informace o takovém jednání žák nebo přihlížející spolužáci sdělí ihned třídnímu či jinému učiteli.
  4. V prostorách školy je zakázáno držení, distribuce a užívání škodlivých látek.
  5. Žákům 2. až 9. ročníku zapůjčuje škola bezplatně učebnice, na konci školního roku je žák vrací. Pokud žák učebnici ztratil nebo hrubě poškodil, je povinen zajistit na svoje náklady učebnici jinou. Pokud žák poškodil učebnici tak, že se významně zkrátila její životnost, podílí se přiměřenou částkou na zakoupení nové. Částku určuje TU.
  6. Rodič nebo zákonný zástupce žáka oznamuje třídnímu učiteli důvod a předpokládanou dobu nepřítomnosti žáka ve škole už na začátku absence. Toto oznámení může být písemné, telefonické nebo e-mailem.
  7. Ihned po návratu žáka do školy, nejpozději však do dvou pracovních dnů, je žák povinen písemně doložit důvod nepřítomnosti ve škole omluvenkou od rodičů v ŽK. Pokud žák nepřinese omluvenku ani druhý den po návratu do školy, může TU považovat zameškané hodiny za neomluvené.
  8. Potřebuje-li žák omluvit svoji nepřítomnost v budoucích hodinách, omlouvá se písemně žádostí rodičů v žákovské knížce, pozvánkou k lékaři nebo jiným prokazatelným způsobem:

-          1 vyučovací hodinu vyučujícímu příslušné hodiny,

-          více vyučovacích hodin až 2 vyučovací dny svému třídnímu učiteli,

-          více než 2 vyučovací dny řediteli školy.

  1. Pokud rodiče umožní svému dítěti v době školního vyučování zimní či letní rekreační pobyt, pak

po návratu žáka do školy nebude tento omlouván z učiva, které bylo probráno v době jeho absence.

10. Do počtu 5 neomluvených hodin může být udělena žákovi důtka ředitele školy, do počtu 10 neomluvených hodin může být žákovi udělen 2. stupeň z chování, nad 10 neomluvených hodin může být udělen žákovi 3. stupeň z chování. Rovněž za vulgární vyjadřování, nerespektování pokynů učitele a pravidel společenského chování bude udělen snížený stupeň z chování:

VI.           Bezpečnostní opatření

  1. Žáci nepřináší do školy větší obnosy peněz nebo věci větší hodnoty.
  2. Pro 3. až 9. třídu: Peníze na obědy, výlet a jiné platby nenechávají žáci volně v aktovce, ale vše včetně svršků ukládají do své skříňky, kterou uzamykají vlastním zámkem.
  3. Pro 1. a 2. třídy: Peníze na obědy, výlet a jiné platby nenechávají žáci volně v aktovce, ale vše uloží u svého TU ihned po příchodu do školy. Svršky ukládají žáci v šatně na určené místo.
  4. Ztrátu věci hlásí poškozený žák ihned svému třídnímu učiteli, vyučujícímu příslušné hodiny nebo dozírajícímu učiteli. Krádeže jsou protiprávním jednáním, a jakmile se škola o takovém jednání dozví, bude tuto skutečnost hlásit orgánům činným v trestním řízení nebo doporučí poškozenému nebo jeho zákonným zástupcům, aby se na tyto orgány obrátil.
  5. Každý úraz či poranění, k němuž dojde během vyučování nebo o přestávce, jsou žáci povinni hlásit ihned vyučujícímu, třídnímu nebo dohlížejícímu učiteli. Vyučující zařídí potřebné ošetření.
  6. Žáci nenosí do školy nebezpečné předměty, které mohou ohrozit jeho zdraví nebo zdraví ostatních osob.
  7. Při přesunech žáků mimo budovu školy se žáci řídí pokyny doprovázejících učitelů. Před takovými akcemi jsou žáci prokazatelně poučeni o bezpečnosti.
  8. Pokud si žák přinese do školy mobil, přehrávač, notebook či jiné digitální zařízení, musí ho mít během vyučovací hodiny vypnutý. Výjimky může povolit pouze vyučující v příslušné hodině. Jakákoli nepovolená manipulace s nimi v době vyučovací hodiny se považuje za hrubé porušení školního řádu. Je přísně zakázáno připojení jakýchkoliv vlastních přístrojů do školní elektrické sítě nebo k digitálním zařízením školy.
  9. Žákům je zakázána jakákoliv manipulace s prostředky požární ochrany a vytápění budovy.
  10. Každý žák je odpovědný za škody, které svým jednáním způsobil, a proto po něm bude škola požadovat náhradu, jestliže škodu způsobil úmyslně nebo z nedbalosti.
  11. Nedílnou součástí tohoto řádu školy jsou řády odborných učeben, tělocvičen a školního hřiště, kde jsou žáci upozorněni na specifická pravidla na ochranu jejich zdraví a bezpečnosti.

Mgr. Aleš Navrátil

ředitel školy

V Bučovicích 3. září 2012