„Celé Česko čte dětem“ – autorské čtení

Tisk PDF

Autorské čtení se spisovatelem Janem Svitákem z jeho knihy pro děti „Čertovo kopýtko“.

Autorské čtení v rámci projektu “Celé Česko čte dětem”

V pondělí 13. února proběhla na naší škola autorská beseda se spisovatelem Janem Svitákem pro děti ze 4. a 5. tříd. Pan Sviták je mladý spisovatel, který se před několika lety rozhodl, že napíše pohádky a příběhy pro děti, které jsou s prvky hororu a  jsou strašidelné.Jeho kniha se jmenuje Čertovo kopýtko a beseda byla na seznámení nejen s ní, ale i se samotným autorem.

Nejpve nám pan spisovatel řekl pár slov o sobě a o tom, co ho přivedlo ke psaní. Pak proběhla diskuze, co je lepší, zda-li kniha nebo film. Děti se zapojovaly do diskuze a jejich názory zapisoval pan Sviták na tabuli. Diskuze byla bouřlivá, ale nakonec zvítězila kniha nad filmem. Ptáte se proč? Protože jak děti tvrdí, z knihy získáváme nejen slovní zásobu, ale můžeme rozvíjet svoji vlastní fantazii, což prý u filmu postrádají.

Nechyběl ani úryvek z autorovy knihy. Děti s opravdovým zaujetím poslouchaly příběh dětí, které......! Ale víc neprozradím, protože knihu si může každý koupit.

Když už jsme měli pana spisovatele přímo k dispozici, tak jsme nemeškali a vyptávali se ho i na to, jak kniha putuje od autora do nakladatelství a co se tam s ní děje. Vyprávění bylo natolik poutavé, že děti seděly jako pěny. Odměnou pro pana Svitáka byl závěrečný potlesk a pokřikování:“Já si tu knihu určitě koupím, i když mi to mamka nedovolí, já ji totiž chci..!“

Mgr. Petra Kalábová, tř. uč..4.B.